oik_ellinismos

Το Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός» αποτελεί μιά πρωτοβουλία του Προέδρου του Εκδοτικού Οίκου Ελληνική Εθνική Γραμμή κ.Σταύρου Πανουσόπουλου και του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ.Αθανασίου Αγγελόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Αφετηρία και έναυσμα αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσαν:

  • Πρώτον, η πορεία των εθνικών θεμάτων. Η θλιβερή διαπίστωση ότι Σκοπιανοί αλλά και Τούρκοι συνεργαζόμενοι έχουν γεμίσει τις πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αμερικής και της Αυστραλίας με εκδόσεις δικές τους, ανιστόρητες και ανθελληνικές. Σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 90, διαπιστώθηκε ότι στις 500 εκδόσεις που έφεραν τον τίτλο «Μακεδονία» οι 495 ήταν σκοπιανής ή τουρκικής προέλευσης, ενώ οι 5 που είχαν ελληνική προέλευση είχαν κατεστραμμένες τις σελίδες εκείνες που αναφέρονταν στα ελληνικά δίκαια. Προφανώς, Τούρκοι και Σκοπιανοί φοιτητές δανειζόμενοι τις εκδόσεις αυτές έκαναν «παρεμβάσεις» στο περιεχόμενό τους.
  • Δεύτερον, o Ελληνισμός της Διασποράς. Η εγκατάλειψη του ομογενειακού Ελληνισμού από τη μητέρα πατρίδα (αργότερα δημιουργήθηκε το ΣΑΕ), η αλλοίωση της εθνικής του ταυτότητας, παρά την έντονη αντίσταση των ομογενών μας με τις κοινότητες, τα σχολεία και την Εκκλησία αλλά και το έντονο συναίσθημα αγάπης και επιθυμίας σχέσεων με την Ελλάδα, δεν μπορούσαν να μας αφήσει αδιάφορους. Έτσι, για να έχουμε την εθνική, θρησκευτική και επιστημονική μας συνείδηση ήσυχη, ότι κάναμε και εμείς ως πρότυπα και φορείς πληροφόρησης ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στη σημερινή διεθνή συγκυρία του γένους μας, εκπονήσαμε το Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός», ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έργο δύο ανθρώπων, του επιχειρηματία Σταύρου Πανουσόπουλου και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθανάσιου Αγγελόπουλου.
  • Από αριστερά προς τα δεξιά: Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Β. και Ν.Αμερικής Ιάκωβο στη Νέα Υόρκη και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο στην Αθήνα.
    Από αριστερά προς τα δεξιά: Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Β. και Ν.Αμερικής Ιάκωβο στη Νέα Υόρκη και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο στην Αθήνα.
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τη δωρεάν διάθεση ιστορικών εκδόσεων και CD στα αγγλικά σε όλα τα κέντρα εξουσίας διεθνώς, με σκοπό να καλυφθεί, όσο είναι δυνατό, το τεράστιο κενό πληροφόρησης, το οποίο υφίσταται, και να αποκατασταθούν τα ιστορικά δεδομένα, μέσα από τα επιστημονικά επιτεύγματα ομάδας έγκριτων Καθηγητών Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα: Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων, Μέλη Βουλής, Μέλη Κογκρέσου, Ραδιοτηλεοπτικά μέσα, Εφημερίδες-περιοδικά, Μουσεία, Σχολεία, Ομογενειακούς κύκλους.
  • Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Η ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας και η ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων όχι μόνο με την μητέρα πατρίδα αλλά και μεταξύ των είναι ο δεύτερος στόχος του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός».

Ιστοσελίδα Οικουμενικού Ελληνισμού